gruppaktivitet (Fungerar även enskilt)

Metod 3 – Brain-storm

PRAKTISKA FÖRBEREDELSER


Förbered dig med penna och papper och anteckna det som eleven berättar.

1. Se ”Förbered er för musikskapandet”.

2. Välj ett eller flera teman som ni tillsammans med eleverna brainstormar fram ord ifrån, exempelvis kärlek, värdegrund, vänskap. Skriv ner alla ord/meningar som eleverna kommer på. Skriv ner det som eleven berättar. Skriv ner alla ord och meningar som dyker upp.

3. Till nästa gång ni ses har du skrivit ner orden och meningarna på varsitt A4 papper. Till varje ord skriver du även ut en bild. En bild säger mer än tusen ord, och att kombinera ord med bilder kan ge utrymme för fler associationer.

4. Sprid ut alla orden och bilderna på en stor yta, gärna ett golv i exempelvis gymnastiksalen. Bilden kan gärna läggas ut tillsammans med ordet, men dom behöver inte hänga samman, om det inte behövs i ett förtydligande syfte. Vissa elever använder sig mer av bilder och andra av ord, eller så vill de blanda bilder och ord.

5. Låt eleverna gå runt och plocka på sig ord och bilder.

6. Enskilt, i par eller grupp kan nu eleverna sätta sig ner och titta igenom bilderna och orden de valt. Vad ser de på bilderna? Skapa ord och meningar utifrån detta.

7. Gå igenom meningarna. Kan vi se samma tema i de olika texterna? Kan texterna slås ihop eller vill eleverna skriva enskilt? Detta kan anpassas utifrån tid och personella resurser.

8. Fila tillsammans på texterna. Vad är vers, vad är refräng och vad är stick? Vilken genre skall låten ha?

9.  Melodier skrivs utifrån elevernas önskemål om genre och tempo. Finns det inte möjlighet till detta kan ni använda er av en melodi som finns i vår melodibank.

På en skola var ett fyrtiotal elever med och skapade låtar genom denna metod. Eleverna delades upp så att det blev två workshop­grupper. Några skapade låtar enskilt, andra i par eller i grupp. Vissa elever valde enbart bilder medans andra plockade på sig enbart ord. De flesta valde både bilder och ord, som de sedan satte ihop till meningar eller nya ord. En elev som jag jobbade med ville inte sitta med i gruppen tillsammans med dom andra. Vi möttes utanför gymnastik­ salen och började med att lyssna på musik som hen gillade. Det visade sig vara hårdrock. Jag hämtade några bilder som kunde relatera till detta. Vi tog även fram bilder på telefonen som hen relaterade till denna genre, exempelvis en dödskalle, eld och monster. Bilderna hen valde kom sedan att bli refrängen till låten ”Jag vill ha rock!”. Denna text sattes sedan ihop med texter från två andra elever som ville skriva en låt inom samma genre. Dessa elever hade valt ut ord och meningar från bilderna och orden som fanns på golvet i gymnastiksalen. Eleverna uppträdde med sin låt inför hela skolan, en av dem bakom micken, en av dem med en elgitarr och en bakom trummorna. Låten som spelats in fanns med i bakgrunden som stöd. Musikvideon filmades sedan med hjälp av green screen, där vi fick se detta grymma band stå på scen med ett publikhav framför sig. Vilka rockstjärnor!

 

Kontakta oss

7 + 10 =